1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Düğün Dediğin Böyle Olsun
Düğün Dediğin Böyle Olsun

Düğün Dediğin Böyle Olsun

Dedelerimizden kalan kültürümüzün, örf ve adetlerimizin bütün güzellikleriyle devam etmesi, nesilden nesile yaşanması çok güzel bir mutluluktur. İnşallah bu kültürümüz asırlar boyu devam eder. .

A+A-

 

Bu hafta yani iki gün önce davetli olduğumuz aile dostum Mustafa Celahir'in büyük oğlu Mehmet Sadık'ın düğün töreni muhteşemdi. Örf adetlerimize uygun, kültürümüzün güzelliklerini sergileyen, bölgemize has bir düğün olmuştu.
Düğüne katılan davetliler arasında AK Parti Adıyaman Milletvekilimiz Mehmet Metiner, Kahta Kaymakamı Metin Esen gözden kaçmayan simalardı.
Kahta Tekstil düğün Salonu'nda yapılan düğün töreni dışında uzun uzun dizlen yemek masları, masalarda dağıtılan yemekler, kalabalık bir şekilde yemek yiyen misafirler. Tam doğu ve güneydoğu bölgesindeki yaşatılan kültürümüzü yaşatan düğünlere benziyordu. Kim nasıl düşünürse düşünsün Kahta'da belki ilk kez bu kadar kalabalığı karşılayan kusursuz bir düğün yemeği verildi. Yaklaşık 1500-2000 kişinin katıldığı yemekte ancak bu kadar hizmet verilebilirdi. Bundan daha iyisi de olmaz. Kahta'nın şartlarında ancak bu kadar olabilirdi. Düğünün diğer güzelliği de davetlilere gönderilen davette "Hediye Kabul Edilmez" ibaresi idi.
Örf ve adetlerimizin devamı olan bugünkü şartlarda artık yanlış diyebileceğimiz gelin ve damada takılan hediyeler yüzünden bir çok insanımız davet edildiği düğünlere bazen katılamıyor. Sebebine gelince maddi imkanları yerinde olmayan insanımız hafta sonları iki veya üç düğüne davetli olabiliyor. Davet edilen aile, davete icap etmek zorunda kalıyor. Bu düğünlere katıldığın zaman düğün sahibine sanki bir mecburiyetmiş gibi hediye vermek zorunda kalıyorsun. Hediye alınamadığı zaman da kimse düğüne katılmıyor veya başka sıkıntılar yaşıyor. Velhasıl herkesin maddi imkanlarını Allah farklı vermiş, dostlarımıza düğünlerimize katılandan da katılmayandan da Allah razı olsun demekten başka şansımız yok.
Bazen yenilikler, değişiklikler güzel sonuçlar veriyor. Geçtiğimiz ay da Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner'in düğün töreninde yemekten sonra herkes düğün hediyesinin takılmasını beklerken düğün sahipleri tarafından hediye veya takı kabul etmiyoruz. Katılan herkese teşekkür ederiz kelimesi düğüne farklı bir güzellik kattı.
Tabi ki örf ve adetlerimiz gereği damat ve gelinin yakınları tarafından hediyeler kabul edilsin, takılar takılsın. Ama Kahta'da dışarıdan gelen memur, Kahta'da dost ve arkadaş edinmiş bu veya buna benzer insanları da zan altında bırakmanın bir anlamı yok diyorum.
Bizler düğünlerimizin, halaylarımızın, kültürümüzün, örf ve adetlerimizin güzelliklerinin devam etmesini Allah'tan cani gönülden istiyoruz.
Son olarak yeni evlenen bütün gelin ve damat çiftlerimize ömür boyu mutluluklar diliyorum.