1. HABERLER

  2. EKONOMİ
  3. Hasat yaklaştı, çiftçiler tedirgin
Hasat yaklaştı, çiftçiler tedirgin

Hasat yaklaştı, çiftçiler tedirgin

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, artan maliyetlerden dolayı üreticilerin buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatı beklediklerini ifade etti..

A+A-

 

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, yaklaşan hasat öncesi çiftçilerin tedirgin olduğunu belirterek, artan maliyetlerden dolayı üreticinin buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatı beklediğini söyledi. Başkan Turanlı, açıklamasında şunları kaydetti; “Depremden sonra zor şartlarla banka kredileri ile hububat ekimi yapan Adıyaman çiftçisi dört gözle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’nün hububat fiyatını açıklamasını bekliyor.
Hasat döneminin yaklaştığı bugünlerde artan maliyetlerden dolayı üretici buğday ve arpada açıklanacak taban fiyatını merakla bekliyor.
Özellikle son yıllarda artan girdi maliyetleri, açıklanan taban fiyatların üzerinde kalmakta ve üreticiyi mağdur etmektedir. Kahta Ziraat Odamızın yaptığı girdi maliyet hesaplarına göre 1 kg buğday üretmek için 10,5 - 11,0 TL/kg lira harcanmaktadır. Tabi bunun en önemli nedenlerinden birisi üreticilerimizin kullanmış oldukları mazot, ilaç, gübre, işçilik, vb. fiyatlarındaki artışlardan kaynaklanmaktadır.
Hali hazırda Kahta ilçemizde yaklaşık 170 bin dekarlık alanda arpa, 120 bin dekarlık alanda buğday ekim alanı bulunmaktadır. Bu yıl Tarım Kredi Kooperatifi’nin kredi verdiği üreticilerimizden arpa ve buğday alımı yapılmasını istiyoruz
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin silolarında geçen yılın ürünleri halen durmaktadır.
TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalı.
TMO’nun bu sezon alım garantisi yapması koşuluyla, üreticilerimizin taban fiyat olarak beklentileri; ekmeklik buğdayda 13 TL + 2 TL pirim, makarnalık buğdayda 14 TL + 2 TL pirim ve arpada ise 12 TL +1 TL pirim şeklinde olması gerekmektedir. Aksi taktirde önümüzdeki yıl üreticilerimiz hububat ekimi yapamayacaktır.
Son yıllarda ülkemiz maalesef artan nüfusuna paralel olarak hububat ithalatını yapar duruma gelmiştir. Son 2-3 yılda buğday ithalatımız ortalama olarak 10 milyon ton civarındadır. Üreticilerimizin talepleri karşılanır ve desteklemeler yapılırsa, yurt dışına ödediğimiz dövizde azalma ve tahıl üretimde sürdürebilirlik artacaktır. Üreticilerimize şimdiden bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum” dedi.
Haber: Şevket Bozkurt