1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. ATSO Başkanı Uslu: “Teşvikle İlgili Endişelerim Var”
ATSO Başkanı Uslu: “Teşvikle İlgili Endişelerim Var”

ATSO Başkanı Uslu: “Teşvikle İlgili Endişelerim Var”

Teşvik yasasının yakın bir tarihte açıklandığını hatırlatan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, “Adıyaman’ın teşvikten yararlanması için bu saatten sonra bir endişemiz var” dedi..

A+A-

 

Yatırımcıyı Adıyaman’a çekmek açısından çok kısa bir süre içerisinde OSB’nin alt yapısı yapılması gerektiğine dikkat çeken ATSO Başkanı Mustafa Uslu, “Merkez OSB’nin yerinin açılması için siyasilerimiz, atanmışlarımız ve seçilmişlerimizle birlikte çalışma içerisinde olmamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Adıyaman’ın teşvikten yararlanması için bu saatten sonra endişe içerisinde olduklarını söyleyen Başkan Mustafa Uslu şöyle konuştu; “Yatırımcılara yer tahsisinden dolayı çok sıkıntı içerisindeyiz. OSB’nin yer tahsisi için çok ciddi çalışmalar içerisine girmemiz gerekiyor. Bu nedenle yatırımcıyı Adıyaman’a çekmek açısından çok kısa bir süre içerisinde OSB’nin alt yapısı yapılmalı. Yatırımcıların yatırım yapması için üç ilçemizde OSB bulunuyor. Ancak ilçelerimizde bulunan OSB’lere yatırım yapmak istemeyen yatırımcılar için merkez OSB’de bir genişletme çabası içerisindeyiz. Dosyamızı hazırladıktan sonra bazı eksikliklerin olduğu söylendi. Daha sonra OSM müdürlüğü tarafından tamamlanan dosyamız Valimiz Ramazan Sodan tarafından OSB Genel Müdürlüğü’ne takdim edecek. Yatırımcının önünü açma adına ve yatırımlar noktasında mutlaka 2012 ile 2013 yılları arasında fırsatı iyi kollamamız gerekiyor. Merkez OSB’nin yeni yerinin açılması için siyasilerimiz, atanmışlarımız ve seçilmişlerimizle birlikte çalışma içerisinde olmamız gerekir. OSB’nin genişlemesinin finansman ayağı çözülürse merkez OSB’de yatırımcıların ayağı açılacaktır” dedi.
Teşvik yasası ile ilgili olarak tebliğin resmi gazetede yayınlandığını belirten Mustafa Uslu sözlerine şöyle devam etti; “Teşvikin içeriği ile ilgili geniş anlamda bilgi sahibi değildik. Sanayicinin ise hangi sektörden dolayı teşvikten yararlanacağı konusunda fikir sahibi olmamıştık. Yargı paketi resmi gazetede yayınlanarak tebliğ yapıldı. Teşvikte ilimiz hangi sektörde ve şartlarda olduğu, içeriğinin ne olduğu, sanayicinin hangi konuda faydalanacağı konularında hareket etmemiz gerekiyor. Yeni teşvik paketinde özellikle tekstil sektöründen faydalanacağız. Bunun dışında her sektörün kendisine göre kriterler var. Tekstil sektörünün iplik bölümünde 15 milyon TL’nin üstü yapılan yatırımlarda teşvik yasasından faydalanacak. İplik fabrikasının kurulmasında 15 milyon TL’nin üstü olan yatırımlar teşvikten faydalanabilecekler. Boyahane sektöründe ise 10 milyon TL’nin üstünde yatırım yapanlar yararlanabilecekler. 10 milyon TL’nin altındaki boyahaneler ise teşvik yasasından yararlanamayacaklar. Hazır giyim ve deri mamullerinde 5 yüz bin TL’nin üstündeki yatırımlar teşvikten yararlanabilecek. Kimyasal madde sektöründe 1 milyon TL’nin üstündeki yatırımlar ilimizi kapsayan yatırım paketinden yararlanacaklar. Kağıt ve karton yatırımı da teşvikten yararlanmayı hak kazanıyor. Kağıt ve karton sektöründe 10 milyon TL’nin üzerindeki yatırımlar teşvikten hak kazanırken, elektronik aletler imalatı ile ilgili yatırımlarda 1 milyon TL’nin üstü olması gerekiyor. Mobilya ve bisiklet sektöründe 1 milyon TL’nin üstü yatırım yapan yatırımcılar teşvikten yararlanabilecekler” dedi.
“Yeni teşvik yasasının hayata geçmesiyle birlikte turizm sektöründe üç yıldızlı oteller teşviklerden yararlanabiliyor” diyerek sözlerine devam eden Uslu, “Üç yıldızın altındaki oteller teşvikten yararlanamıyorlar. Soğuk hava depoları statüsünde ise beş yüz metrekarelik alanın üstündeki yatırımcılarımız teşvik yasasından yaralanabiliyor. Hem sektörel hem de yöresel anlamda son derece önem arz eden sektörlerdir. Eğitim alanında tüm okulların yapımları teşvikten yaralanabilecekler. Bu süreçte özellikle teşvik sürelerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Yedi yıl boyunca teşvik paketinden yararlanabildiğimiz gibi 2014 yılının sonuna kadar bu projelerin bitimi söz konusu olduğu için yedi yıl gibi bir süreyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bütün sektörlerde ilimize yapılan yatırımlarda yatırımcı için en can alıcı noktası işveren payının sigortanın devlet tarafından ödenmesidir. Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapan her yatırımcıya kişi başına sadece üç yüz kırk bin TL civarında katkı sağlanıyor. Yatırımcılar sigorta payını teşvikten yararlanarak bir asgari ücret ödeyerek bu hakkı elde edebilecekler. Yukarıda saydığım sektörlere yatırım yapan yatırımcılar sadece kişi başına atmış yedi TL ödeyerek sigortadan yararlanabilecek. OSB’nin dışında yapılan yatırımlarda kişi başına iki yüz TL’lik sigortada, altmış yedi TL’yi devlet karşılıyor” dedi.
Kahta Olay Haber Merkezi