1. HABERLER

  2. YEREL HABER
  3. Sulama birliğinin su vermediği çiftçinin ekili pamuğu kuruyor
Sulama birliğinin su vermediği çiftçinin ekili pamuğu kuruyor

Sulama birliğinin su vermediği çiftçinin ekili pamuğu kuruyor

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, su borcu olmadığı halde tarlasına su verilmeyen çiftçi Şerif Çakallı (53), yetkililerden su verilmesi için yardım istiyor..

A+A-

Besni Yukarı Söğütlü Köyü’nde çiftçilik yapan Şerif Çakallı, bu 40 dönümlük arazisine pamuk ekti. Pamuğu ektikten sonra pamuğu sulamak için tarlasına gittiğinde Yukarı Söğütlü ve Aşağı Söğütlü Köyleri Sulama Birliği Kooperatifi tarafından suyunun kesildiğini gördü. Tarlasını sulayamayan Şerif Çakallı, birlik sulama birliği kooperatifi yetkilileri ile görüşerek suyunun neden kesildiğini sorması üzerine Sulama Birliği Kooperatif Başkanı Şerif Polat tarafından, borcun var, borçlarını ödediğin takdirde, kooperatif sulama birliği bekçisine müracaat ederek mahsulünüzün sulamasını yapabilirsiniz. Ödeme yapmadığınız takdirde Kooperatif Ana sözleşmesinin 13. Maddesine göre sulama ücretini ödemediğinizden dolayı yasal yollar ile Kooperatif üyeliğinize son verilecektir diye yazılı belge gönderdiler.

Her yıl düzenli olarak su parasını ödediğini belirten çiftçi Şerif Çakallı, “Düzenli olarak her yıl su borcumu ödüyorum ve ödememe rağmen bana ne makbuz, ne fiş nede bir belge veriyorlar. Yaklaşık 40 dönümlük araziye pamuk ektim. Pamuğu sulayacağım fakat borcum var nedeniyle su verilmemektedir. Daha doğrusu su vermek istemiyorlar. Su verilmediği takdirde pamuğum kuruyacak ve 400 ila 500 Bin TL gibi bir zararım olacak. Kaymakamlığa, İlçe Tarım Müdürlüğüne ve DSİ’ye başvuruda bulundum fakat cevap veren olmadı. Sadece bana su verilmiyor fakat köy halkının hepsi şikayetçi. Her sene biz çiftçiler aynı problemi yaşıyoruz. Suyun yanımızda olmasına rağmen bizlere su verilmiyor fakat 5 kilometre aşağıya kaçak su satılıyor. Su parasını ödememize rağmen ban ve diğer çiftçilere su parasını ödediğimize dair her hangi bir belge verilmiyor.
Kooperatifin iddia ettiği ise su parasını vermedin diyorlar. Ben su parsını vermeme rağmen bana herhangi bir evrak ve belge verilmedi. Bu benim ve köy halkının verdiği paralar nereye gidiyor ve ne yapılıyor?
20 yıldır köyümüzde kooperatif var. Fakat hiçbir hizmetleri ve mektup gidecek yerleri dahi yok. Su vermediler ben iki yıl boyunca kendi imkanlarımla su motoru ile su taşıyıp arazimiz sulamak için 500 Litre mazot yaktım. Paralar toplanıyor ama bu paralar ne yapılıyor ve nereye vede kimin cebine gidiyor haberimiz yok. Bu yılda dönümüne 500 TL istiyorlar. Tarlamın her iki tarafında su olmasına rağmen ekili pamuğumu sulayamıyorum ve gözler önünde kuruyor. Bütün emeklerim boşa gidecek ve en az 500 Bin TL zarara uğrayacağım. Bizim tek geçim kaynağımız çiftçilik. Yetkililerden konuya el atmalarını ben ve köy halkının su sorununun çözülmesi konusunda yardımcı olmalarını rica ediyoruz” dedi.   
Aşağı Söğütlü Köyleri Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı Şerif Polat; “Geçen yıldan borcun var, git borcunu yatır ve bekçiyi gör sıranı al sulamanı yap dedim. Kendisi bizi İlçe Tarım Müdürlüğüne şikayet etmişti. Tarım müdürü beni aradı ve geçen yıldan borcu olduğunu belirttim. Konu mahkemeye taşınmış ve mahkeme ne karar verirse. Ben kendisine gereken ne ise söyledim. Konuda mahkemeye taşınmış fakat bizim evraklarımızda mevcut. Geçen yıldan borcu var. Borcundan dolayı 15 Bin TL banka hesabına attı ve 25 Bin TL borcu kaldı. Sonra da biz şu vermedik. Para gelsin suyunu verelim dedik. Kendisi borcumu ödedim diyor ama ödediyse makbuzunu almıştır. Ödememiş ki makbuzu kalmıştır” dedi.
Haber: Şevket Bozkurt