1. HABERLER

  2. GÜNDEM
  3. Nihat Özdal’dan Fırat Nehri'ne tüzel kişilik tanınması talebi
Nihat Özdal’dan Fırat Nehri'ne tüzel kişilik tanınması talebi

Nihat Özdal’dan Fırat Nehri'ne tüzel kişilik tanınması talebi

Şevket BOZKURT/ KAHTA (Adıyaman), (DHA) - ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde çağdaş sanat odağında hem Türkiye hem de yurt dışında 50'ye yakın serginin küratörlüğünü yapan şair ve yazar Nihat Özdal, Fırat Nehri'ne tüzel kişilik tanınması ve tüzel kişiliğin sahip olabileceği haklara sahip olacak şekilde donatılması hususunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na müracaatta bulunduğunu ifade etti..

A+A-

 

Fırat nehri kıyısında doğmuş ailesi binlerce yıl bu nehrin sularından beslenmiş bir nehir insanı olarak, Fırat Nehri'ne tüzel kişilik verilmesi konusundaki düşüncelerini Kahta sınırlarında yer alan adalarda açıklayan Nihat Özdal, “Fırat Nehri, sadece coğrafi bir olgu değil, aynı zamanda insanlığın ve tarihin mihenk taşlarındandır. Bu nehir, zaman içinde birçok olaya tanıklık etmiş, coğrafyaları belirlemiş, tarihe yön vermiş ve yatağı ile sınırlar çizmiştir. Yaşamı mümkün kılan harekettir, binlerce yıldır bu hareket, bölgede hayatı mümkün kılmıştır. Nehrin sesi, duyanlara anlam taşımış ve varlığıyla doğal ve kültürel zenginlikleri bir araya getirmiştir.

Fırat Nehri'nin bu özellikleri, ona sadece coğrafi bir durum değil, aynı zamanda hukuken bir kişiliğin taşıyabileceği unsurların tümünü ihtiva eden bir varlık olarak nitelendirmemize olanak tanır.
Nehirler, dağlar, hatta bazen bir hayvan veya doğal oluşumlar, dünya genelindeki örneklerine paralel olarak "kişilik" niteliği ile değerlendirilebilir. Bu bağlamda, Fırat Nehri'nin sadece coğrafi bir varlık olarak değil, aynı zamanda bir tüzel kişilik olarak kabul edilmesi, yaşamın ve doğal varlıkların haklarına duyduğumuz saygının bir yansıması olacaktır. Fırat Nehri'nin bu statüye sahip olması, sadece onun korunması ve sürdürülebilir yönetimi için değil, aynı zamanda tüm dünya topluluklarına doğal varlıklara duyulan saygının bir örneği olması açısından önemlidir.
Bu sebeple, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yasama yetkisi ve Anayasamızın amir hükümleri çerçevesinde, Fırat Nehri'ne tüzel kişilik tanınması ve tüm bir tüzel kişiliğin sahip olabileceği haklara sahip olacak şekilde donatılması talep ediyorum.
Fırat Nehri'nin yaşamın bir parçası olarak hak ettiği statüyü kazanması, sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel bir çaba ve sorumluluk gerektiren bir konudur. Bu konuda alınacak adımların, gelecek nesiller için daha sağlıklı bir çevre ve daha sürdürülebilir bir dünya yaratma amacına hizmet edeceğine inanıyorum” dedi.