1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Başhekim Öner, Sıcaklara Karşı Bazı Uyarılarda Bulundu
Başhekim Öner, Sıcaklara Karşı Bazı Uyarılarda Bulundu

Başhekim Öner, Sıcaklara Karşı Bazı Uyarılarda Bulundu

Kahta Sağlık Grup Başkanı ve Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner, sıcağın ve güneşin etkisinden korunmak için bazı önerilerde bulundu..

A+A-

 

İnsan hayatında hava sıcaklığının 17-31 derece arası olduğuna vurgu yapan Kahta Sağlık Grup Başkanı ve Kahta Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlyas Öner, bunun dışındaki sıcaklık değerlerinin çeşitli hastalıklara neden olduğunu hatta ölümlere bile götürdüğünü ifade etti. Vücudun aşırı ısıya karşı sıvı kaybına maruz kaldığını ifade eden Dr. Öner, “Vücut sıvı kaybedince ısı düzeninde bozulmalar olur. Buna bağlı olarak vücutta ateş yükselmesi meydana gelir. Aşırı terleme, ishal, kusma, ağır çalışma koşulları, aşırı şekilde kalın giyinme, havasız yerde kalma bu rahatsızlıkları artırmaya neden olur. Aşırı sıcaklar başta kalp hastaları olmak üzere yüksek tansiyon, solunum problemi ve alkolizm gibi problemleri olanlarda önlem alınmadığı taktirde her an ölümlere neden olabilir” dedi.
Dr. Öner, aşırı sıcaklardan doğabilecek sağlık sorunları yaşanmaması için gün içerisinde özellikle saat 10:00-16:00 arası güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgulayarak şu önerilerde bulundu: “Güneş ışınlarının etkili olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Kanser hastaları ve kemoterapi tedavisi görenlerin daha dikkatli olmaları gerekir. Bu saatlerde gölgelik yerlerde oturmayı tercih ediniz. Kalın ve koyu renkli giysiler giymekten kaçının. İnce ve açık renkli ve pamuklu giysiler giyiniz. Pamuklu çoraplar giyiniz. Spor yapıyorsanız sabah veya akşam saatlerini tercih ediniz. Güneşte asla spor yapmayınız. Spor yaptığınızda ise her spor saati için 2-4 bardak arası su tüketiniz. Yemeklerinize dikkat ediniz. Aşırı ve ağır yemekler yemeyiniz. Havasız yerlerde durmayınız. Bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırınız” diye tavsiye etti.
Sıcak havalarda bol bol sıvı alınmasını öneren Başhekim Öner, şöyle devam etti: “Ayaklarınızda mantar oluşmaması için ayaklarınızı sık sık yıkayınız. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra mutlaka kurutunuz. Sık sık duş alınız. Bunu yapamıyorsanız ayaklarınızı, ellerinizi, yüzünüzü ve ensenizi soğuk suyla siliniz veya ıslatınız. Mutlaka güneşe çıkmanız gerekiyorsa, koruyucu güneş kremi kullanın. Güneş gözlüğü takın ve geniş kenarlı şapkalar giyiniz” diye uyardı.
Aşırı sıcak havalarda yiyeceklere de dikkat edilmesi gerektiğine değinen Dr. İlyas Öner, özellikle kahvaltıda az yağlı peynir yenilmesini, kafein içeren içecekler yerine meyve suyu, süt, bitki çayları içilmesini önerdi.
Dr. Öner, yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini, soğuk ve buzlu içeceklerden kaçınılmasını, yemeklerde sıvı yağlar kullanılmasını ve günde mutlaka 2 ile 2,5 litre arasında sıvı tüketilmesi önerisinde bulundu.
Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte özellikle köylerde yılan ve akrep sokmalarının da çoğaldığına dikkat çeken Dr. Öner, bu tür vakalarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmasını istedi.
Kahta Olay Haber Merkezi