1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Aydın: “Nissibi Köprüsü Türkiye’de İlk ‘Cable Stayed’ Olacak”
Aydın: “Nissibi Köprüsü Türkiye’de İlk ‘Cable Stayed’ Olacak”

Aydın: “Nissibi Köprüsü Türkiye’de İlk ‘Cable Stayed’ Olacak”

Aydın, Türkiye’nin İlk “Cable Stayed” Sistemi, Türkçesi “Eğik Askılı Gergili Köprü” sistemi uygulanacak olan Nissibi Köprüsü’nün Kahta’da yapıldığını söyledi..

A+A-

 

Temelinin önümüzdeki Pazar günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılacağını müjdeleyen AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, uluslararası literatürde “Cable Stayed” olarak adlandırılan ve Türkçeye “Eğik Askılı Gergili Köprü” olarak çevrilen sistem Adıyaman- Diyarbakır Karayolunu Atatürk Baraj Gölü üzerinde yapılmakta olan Nissibi Köprüsü’nde Türkiye’nin ilk köprüsü olacağını müjdeledi.
Taziye ziyaretlerinde bulunmak üzere baba ocağı olan memleketi Kahta’ya gelen Adıyaman Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Adıyaman- Diyarbakır Karayolu bağlantısını sağlayacak olan Nissibi Köprüsü’nün temelinin Pazar günü Ulaştırma Bakanı Yıldırım tarafından atılacağı müjdesini verdi.
Aydın, altyapı çalışmalarının devam ettiği Nissibi Köprüsü’nün temelinin atılması için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü kaydetti. Aydın: “Atatürk Barajı’nın su tutmaya başlamasını takiben Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır Karayolu baraj suyu altında kalarak kesintiye uğramıştır. O tarihten şimdiye kadar söz konusu yerler arasındaki ulaşım feribot ile sağlanmaktaydı. Adıyaman’ın tarihi ve kültür potansiyeli ile sosyo-ekonomik kalkınmasını sağlamak amacı ile feribot seferlerinin yapıldığı baraj gölü üzerinde köprü yapılması için girişimlerimiz oldu.
2005-2006 yıllarında Nissibi Köprüsü’nün ön projesi yapılarak yatırım programına alınması için Devlet Planlama Teşkilatı’na teslim edildi. 01.12.2009 yılında proje ihale sözleşmesi imzalanarak 15.01.2010 yılında detaylı proje çalışmalarına başlandı. Nissibi Köprüsü, Adıyaman AK Parti Milletvekilleri arkadaşlarım ile birlikte girişimlerimiz sonucunda 2010 yılı yatırım programına yeniden teklif edilerek Yüksek Planlama Kurulu’nun 03.09.2010 tarih ve 2010/24 sayılı kararı ile yıl içerisinde yapım programına alındı” dedi.
Nissibi Köprüsü’nün Türkiye’nin üçüncü büyük köprüsü olacağını açıklayan AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, “Nisibi Köprüsü 610 metre uzunluğunda ve 24,5 metre genişliğinde olacaktır. 2×2 taşıma yoluna sahip şekilde yapılacaktır. Nissibi Köprüsü teknik özellikleri bakımından da Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilk ve yenilik içeren örnek bir projedir. Köprü gergin kablo askılı olarak projelendirilmiştir. İhale işi 17.05.2011 tarihinde yapılmıştır. Teslim tarihi yer tespitinden sonra 900 gün olmasına rağmen girişimlerimiz sonucunda 2014 yılı içerisinde tamamlanarak Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır Karayolunun ulaşıma açılacağını sağlayacağız. Böylece çıkmaz sokak haline gelen Adıyaman ilimiz ve Kahta ilçesinin doğu ve güneydoğunun bir çok ili ile bağlantısını gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
Nissibi Köprüsü teknik özellikleri bakımından da Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilk ve yenilik içeren örnek bir proje olduğu açıklandı.
Kahta Olay Haber Merkezi