1. HABERLER

  2. GÜNDEM
  3. Başkan Çelebi, elektrik aboneliğinde tek zamanlı tarifeyi önerdi
Başkan Çelebi, elektrik aboneliğinde tek zamanlı tarifeyi önerdi

Başkan Çelebi, elektrik aboneliğinde tek zamanlı tarifeyi önerdi

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Başkanı Ömer Çelebi, elektriğe gelen zamlardan sonra sosyal medyada yaygın olarak gece saat 22.00'den sonra elektrikte ucuzluk yapıldığı haberlerine dair açıklamalarda bulunarak, vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu..

A+A-

 

Enerji piyasasında 'uzman' sıfatıyla vatandaşların yanlış yönlendirildiğine işaret eden GEADER Başkanı Ömer Çelebi, “Üç zamanlı tarife grubu daha çok tarımsal sulamada veya belediye içme suyu depolanmasında kullanılması, gece çalışan bazı sanayi ve ticarethanelerde daha avantajlı olabilir ancak evlerde bu tarifenin kullanılması elektrik faturanızı düşürmeyecek bilakis daha da yükseltecektir” dedi.

Elektrik aboneliğinde iki tarifenin olduğunu ifade eden Başkan Çelebi, “Elektrik aboneliğinde iki tarife grubu var. Biri 'tek zamanlı' diğeri 'üç zamanlı'. Tek zamanlı tarife grubunda günün her saatinde elektrik fiyatları sabit ve aynıdır. Gece saat 02.00'de tüketim yapılsa, gündüz 15.00'de de tüketim yapılsa fiyat sabittir. Üç zamanlı tarifede ise gün üç zaman dilimine ayrılıyor. Bunlar:

Gündüz: 06.00 - 17.00

Akşam: 17.00 - 22.00

Gece: 22.00 - 06.00

Bu tarifedeki zaman dilimlerinde elektrik fiyatları aynı değil. Örneğin tek zamanlı tarifede 1 kWh elektrik 1,40 lira iken üç zamanlıda:

Gündüz: 1,45 lira

Akşam: 2,20 lira

Gece: 0,80 lira oluyor.

Üç zamanlı tarifede 22.00 ile 06.00 arası elektrik fiyatları yarı yarıya iniyor ama akşam tarifesinde de neredeyse (17.00 -22.00) de iki katına çıkıyor.

Tek ve üç zamanlı tarife tüketiciye bağlı bir tercih. Tüketici isteğe bağlı olarak bölgesindeki görevli elektrik dağıtım şirketine başvurabilir ve tarifesini değiştirebilir.

Evlerde Üç Zamanlı Tarifeyi Kullanmayın

Sosyal medyada 'enerji uzmanı' sıfatıyla 'gece saat 22.00'den itibaren elektrik fiyatları yarı yarıya iniyor, çamaşır makinenizi 22.00'den sonra kullanın' şeklindeki kısmen doğru ama totalde hatalı olan asparagas haberler vatandaşlarımızı yanıltarak tarife grubunu üç zamanlıya çevirmek için müracaat ettiklerini biliyoruz. Üç zamanlı abone grubunda 22.00 ile 06.00 arası birim fiyatlar düşük olsa da akşam tarifesindeki (17.00 - 22.00) birim fiyatlar toplam fatura bedelini etkiler niteliktedir. Bir mesken tüketim grubunda yani evlerde üç zamanlı tarifeyi önermiyoruz. Bu tarife grubu daha çok tarımsal sulamada veya belediye içme suyu depolanmasında kullanılması, gece çalışan bazı sanayi ve ticarethanelerde daha avantajlı olabilir ancak evlerde bu tarifenin kullanılması elektrik faturanızı düşürmeyecek bilakis daha da yükseltecektir.

Derneğimize bilgi talebinde bulunan iki vatandaşımız alt ve üst kat olmasına rağmen az tüketim yapan abonenin, çok tüketim yapan aboneye göre daha fazla fatura bedeli ödediği görülmüştür. Bu farklılık incelendiğinde az tüketim yapıp daha fazla fatura ödeyen abonenin üç zamanlı tarife kullandığı 17.00 ile 22.00 saatleri arasında yüksek birim fiyatla enerji tükettiği görülmüştür. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz faturaları üç zamanlı tarife ise bir an evvel elektrik dağıtım şirketine başvurarak, aboneliklerini tek zamanlı tarifeye çevirmeleridir” şeklinde konuştu.

Haber: Şevket Bozkurt