1. HABERLER

  2. KAHTA
  3. Adıyaman’da bir ilk olan ‘Uygulama Evi’ Kahta’da açıldı
Adıyaman’da bir ilk olan ‘Uygulama Evi’ Kahta’da açıldı

Adıyaman’da bir ilk olan ‘Uygulama Evi’ Kahta’da açıldı

Şevket BOZKURT/ KAHTA (Adıyaman), (DHA) - ADIYAMAN’ın Kahta ilçesinde özel gereksinimli öğrenciler için Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe’de Adıyaman’da bir ilk olan “Uygulama Evi” açıldı..

A+A-


Zihinsel engeli ve otizmi olan öğrencilerin psiko-sosyal gelişimlerini desteklemek, özgüvenlerini geliştirmek ve günlük yaşam becerilerini ev ortamında somutlaştırarak kazanabilmelerine olanak sağlayacak olan “Uygulama Evi”nin açılışı Kâhta Kaymakamı Abdil Koç ve Kahta Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Turan tarafından gerçekleştirildi.

Uygulama Evi projesinin Adıyaman’da bir ilk olduğunu ifade eden Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu Psikolojik Danışman Öğretmeni Aysel Yıldırım, açılış töreninden sonra yaptığı tanıtım konuşmasında; “Uygulama Evi projemiz Adıyaman’da bir ilk. Uygulama Evi’nin içeriğine baktığımız zaman özellikle özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam becerilerinin geliştirilmesi ve bağımsız yaşam becerilerinin arttırılmasına yönelik gerçekleştirilmiş olan bir projedir. Bu projemiz okul içerisinde adeta bir ev ortamını içeren bir projedir. Hayatın bir minyatürü şeklinde yansımasını görmekteyiz. Tuvalet eğitimi, öz bakım becerileri, mutfak aletlerinin sorumlu bir şekilde kullanılmasından tutun, çocuğun banyo ve temizliğine kadar bütün içerikleri kapsayan bir projedir” dedi.

Orta ve ağır derecede zihinsel engelli öğrencilerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla Uygulama Evi projesini hazırladıklarını ifade eden Kahta Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Abdullah Çetinkaya, yaptığı açıklamasında; “Kahta Özel Eğitim Uygulama 3. Kademe Okulu olarak Uygulama Evi projesini Adıyaman'da ilk olarak Kahta’ya kazandırdığımız için mutluyum. Geçen seneden beri arkadaşlarımızla beraber yaptığımız proje neticesinde okulumuza Uygulama Evi’ni kazandırdık. Bu Uygulama Evi’nin öğrencilerimize yönelik olan amaçları çok değerlidir. Özellikle öğrencilerimiz orta ve ağır derecede zihinsel engelli öğrencilerdir. Bu öğrencilerimiz günlük yaşamda, evde, toplumda bir yerde nasıl yemek yapabileceklerini, bir yemek servisinin nasıl olacağını, elbiselerini nasıl katlayacaklarını, banyolarını nasıl yapacaklarını, günlük hayatta toplumsal becerilerini, öz bakım becerilerini uygulamalı bir şekilde okulda öğrenebilmesi için bu projemizi okulumuza kazandırdık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kahta Kaymakamı Abdil Koç, “Bugün Kahta ilçemizde özel eğitim merkezimizde üçüncü kademe eğitim veren bir okuldayız. Şu an okul içerisinde uygulama alanı diyebileceğimiz minyatür bir ev içerisindeyiz. Ben minyatür diyorum ama tamamen gerçeğe uygun bir şekilde tasarlanmış. Buzdolabından çamaşır makinesine, banyosuna, tuvaletine kadar her şeyi ile düşünülerek dizayn edilmiş özel bir ev içerisindeyiz. Buradaki amaç özel eğitime ihtiyaç duyan gençlerimizin, engelli bireylerimizin tek başlarına herhangi bir engelle karşılaşmadan yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak ve bunu uygulamalı bir şekilde öğretmektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmalardan sonra Kâhta Kaymakamı Abdil Koç, Kahta Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Turan ve beraberindeki heyet öğrenciler tarafından yapılan çalışmaların sergilendiği bölüme geçerek, çalışmaları inceleyip öğrencilerle sohbet ettiler.